Badkameraanpassingen & traphulpmiddelen | Adaptez
Tips voor het voorkomen van vallen op de vloer
Tips van de ergotherapeut /

Tips voor het voorkomen van vallen op de vloer

Naast het nemen van voorzorgsmaatregelen op de trap, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de vloer om valincidenten te voorkomen. Hier zijn vier aanvullende tips om veilig te blijven:

  1. Vermijd tapijten: Losliggende tapijten vormen een aanzienlijk risico voor struikelen en vallen. Tapijten kunnen wegschuiven en de hoeken kunnen opkrullen, waardoor een valgevaarlijke situatie ontstaat. Overweeg om tapijten volledig te verwijderen of zorg ervoor dat ze stevig zijn bevestigd aan de vloer.
     
  2. Vermijd natte vloeren: Loop nooit op natte vloeren, vooral niet direct na het schoonmaken. Natte vloeren zijn extreem glad en kunnen gemakkelijk tot uitglijden leiden. Zorg ervoor dat vloeren volledig droog zijn voordat je eroverheen loopt.
     
  3. Houd de vloer vrij van rommel: Net als op de trap, is het belangrijk om de vloer vrij te houden van rommel, losse voorwerpen en obstakels zoals losliggende kabels en snoeren. Deze kunnen gemakkelijk struikelgevaar veroorzaken en tot vallen leiden.
     
  4. Gebruik een grijphulpmiddel: Als je iets van de vloer moet oppakken, gebruik dan een grijphulpmiddel om het veilig op te rapen zonder te bukken. Buigen kan evenwichtsproblemen veroorzaken en het risico op vallen vergroten, vooral voor mensen met mobiliteitsproblemen.

Door deze aanvullende tips in acht te nemen en de vloer vrij te houden van potentiële valgevaren, kun je een veiligere omgeving creëren en het risico op vallen en letsel verminderen. Veiligheid begint op de vloer, dus neem de nodige maatregelen om jezelf en anderen te beschermen tegen ongelukken.